re_cikli_uj_logo_k

A Re-Cikli Műhely a kezdetektől mostanáig…

Az ötlet

Az első Re-Cikli Műhely ötletét a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a Revita Alapítvánnyal, illetve a Kontaktus Egyesülettel konzorciumban, pályázat formájában dolgozta ki 2012-ben a Re-Cikli, Minden, ami – újra – gurul című (TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0049) innovatív foglalkoztatási projekt megvalósításához. A projekt keretében, 2013.06.01. és 2015.03.31. között – a Konzorcium a térségben elsőként – a Baktalórántházi kistérségben élő, megváltozott munkaképességű emberek munkavállalási esélyeinek növelésére helyezte a hangsúlyt. Komplex munkaerő-piaci szolgáltatások mellett képzésekkel (háromszor 15 fő kerékpárszerelő, géplakatos, számítógépes adatrögzítő), tréningekkel és munkatapasztalat megszerzésének lehetőségével, valamint az önálló vagy társas formában végzett vállalkozói tevékenységre való felkészítéssel segítette a projektbe bevont célcsoporttagokat.

A projekt képzéseit sikeresen elvégző megváltozott munkaképességű emberek közül többen bekapcsolódtak a Műhely munkájába, és jelenleg is szervizmunkatársként dolgoznak. A projekt során kialakításra került egy jól felszerelt műhely, ami a projekt során a térségi szinten szolgáltatást nyújtó Re-Cikli Műhely infrastruktúráját biztosította. A Műhely 2014. április 1-től 2015. március 31-ig úgynevezett „tesztüzemben”, a projekt keretében finanszírozva működött, azzal a céllal, hogy a projekt lezárása után készen álljon a gazdasági élet teljes jogú szereplőjévé válni.

 

Az első vállalkozás…

A baktalórántházi Re-Cikli Műhely 2015. április 1-től üzleti alapokra helyezve, új helyszínen, társadalmi vállalkozásként folytatta tovább működését. A vállalkozást a Baktalórántháza és Térsége Szociális Szövetkezet üzemelteti, melyhez a Társulás mellett csatlakozott a projekt stábjának több tagja, valamint több, a projekt keretében képzettséget szerzett megváltozott munkaképességű szakember.

A Re-Cikli Műhely társadalmi vállalkozás – üzleti terve alapján – a NESsT-Citi 2013/2014. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztési Programjában keretében elismerésben részesült.

 

…és a következő

A Revita Alapítvány 2015 őszén kapott megbízást arra, hogy szakmai támogatást nyújtson egy, a baktalórántházi Re-Cikli Műhely mintájára létrejövő vállalkozás megalapozásában. A Re-Cikli Devecseri Műhelyét működtető társadalmi célú vállalkozás a Magyar Vöröskereszt által finanszírozott RED projekt keretében jött létre. A projekt e foglalkoztatási programeleme 2015. szeptember és 2016. április között zajlik. Az első négy hónapban megtörtént a vállalkozás működési feltételeinek megteremtése (a műhelymunkatársak kiválasztása és felkészítése, a műhely infrastruktúrájának kialakítása, az eszközök és anyagok beszerzése, az üzleti terv elkészítése, valamint folyamatos PR- és marketing-tevékenység folytatása). Ennek köszönhetően 2016 januárjában megalakult a – jövőben a műhely üzemeltető – Devecseri Tandem Szociális Szövetkezet, amelyhez a műhely leendő munkatársai, valamint a projekt stábjának több tagja csatlakozott. A műhely márciusban kezdi meg az értékesítést és a szolgáltatásnyújtást. A működtetés akadálytalan biztosítását a Revita Alapítvány munkatársai intenzív szakmai támogatásukkal segítik 2016. április végéig.

 

A Re-Cikli modell

A Revita Alapítvány már az ötlet kidolgozásakor olyan vállalkozási modell kialakítására törekedett, amely – előre rögzített feltételek fennállása esetén – elterjeszthető az ország más térségeiben is.

A modell lényege egy olyan társadalmi célú vállalkozás működtetése, amely hátrányos helyzetű – elsősorban a leghátrányosabb helyzetű (LHH) –, szolgáltatáshiányos kistérségekben, helyi szintű foglalkoztatási problémák enyhítésére jön létre, egyúttal alternatív mintát mutatva a térség többi szereplői számára. A Re-Cikli Műhelyekben a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés szempontból hátrányos helyzetű – közöttük kiemelten megváltozott munkaképességű – munkatársak dolgoznak, akik lehetőséget kapnak arra, hogy tulajdonosként kapcsolódjanak be a műhely működtetésébe.

A fő szolgáltatási profilt újrahasznált (reused) kerékpárok és használt kerékpár-alkatrészekből készült ajándéktárgyak – környezetileg fenntartható módon történő – előállítása és széleskörű értékesítése (webes és személyes csatornákon keresztül) jelenti. Emellett a műhelyekben olyan szolgáltatások is helyet kapnak, melyek a fő tevékenység elvégzéséhez szükséges (vagy e mellett kis ráfordítással előteremthető) eszköz-infrastruktúrával és szaktudással elvégezhetők, és helyi szükségletet elégítenek ki. Minden Re-Cikli Műhelynek folyamatosan meg kell felelnie ezeknek az üzleti logikára építő, előre rögzített társadalmi célokhoz szorosan kapcsolódó szakmai feltételeknek.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Szeretné megbeszélni?
Nyugodtan közreműködhet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>